5 risico’s voor zzp’ers in de zorg

04 augustus 2023

Overweeg jij om zzp’er in de zorg te worden, of ben jij al actief als zelfstandig zorgprofessional? Dan is het belangrijk om te weten welke risico’s jij loopt en waar die risico’s vandaan komen. Het zzp’erschap biedt veel vrijheid en kansen, maar brengt ook verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. We zetten vijf risico’s voor zzp’ers in de zorg op een rijtje.

Niet voldoen aan de Wtza

Sinds 1 januari 2022 wordt iedere zzp’er in de zorg gezien als zorgaanbieder. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd is verantwoordelijk voor de controle op zorgaanbieders. Alle zorgaanbieders worden verzameld in het openbare register van het Zorgaanbiedersportaal. Van iedere zzp’er in de zorg wordt een rol als ‘lerende professional’ verwacht. Een kwaliteitssysteem en een klachtenregeling horen hierbij. Niet voldoen aan de Wtza kan een boete opleveren tot maximaal €21.750. Dit is een risico voor zzp’ers in de zorg.

Niet voldoen aan de spelregels voor ondernemerschap

Wanneer word je als ondernemer gezien door de Belastingdienst? Zorg ervoor dat jij weet wat je als ondernemer behoort te doen, want met die Belastingaangifte als Ondernemer gaan verantwoordelijkheden gepaard. Te weinig ondernemerschap kan leiden tot forse correcties op jouw Belastingaangifte. Niet voldoen aan de spelregels voor Ondernemerschap kan leiden tot het moeten terugbetalen van jouw fiscale aftrekposten.

Onbetrouwbare informatie

Zzp’ers in de zorg geven aan dat hun meest voorname bron van informatie, vooral andere zzp’ers in de zorg zijn. Daarnaast blijken ook bemiddelende partijen een belangrijk punt van informatie voor zzp’ers. Deze bronnen zijn lang niet altijd betrouwbaar. Zorgprofessionals zijn vooral zorgverlener, maar niet altijd ervaren in ondernemerschap. Ook al wordt er soms zéér stellig antwoord gegeven op onderlinge vragen, de feitenkennis schiet vaak tekort. Mocht je vragen hebben over bepaalde zaken of informatie in willen winnen, dan zijn wij je graag van dienst.

Onvoldoende verzekerd

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er zijn zzp’ers in de zorg die door zakelijke keuzes geforceerd worden hun huis te verkopen. Ernstig ziek worden, een confrontatie met een zorgverzekeraar en problemen met de Belastingdienst zijn enkele voorbeelden waaruit blijkt dat zzp’ers soms risico op een grote financiële strop lopen. Het vervelende van dit soort situaties is dat het inzicht pas komt nadát het probleem is ontstaan, omdat men zich dan pas begint in te lezen. Laat het niet zover komen en verdiep je in de gevolgen van onverzekerd zijn, een kwetsbare administratie en een gebrek aan financiële planning.

Verkapt dienstverband

De Verklaring ArbeidsRelatie (VAR), de wet DBA, modelovereenkomsten en de webmodule hebben tot doel om de Belastingdienst te helpen bij de beoordeling van jouw arbeidsrelatie. Klinkt saai? Dat klopt, maar de gevolgen van een ‘verkapt dienstverband’ zijn groot. Het voorkomen van een dienstverband is van belang, want zowel jouw opdrachtgever als jijzelf zitten niet te wachten op het (achteraf) verlonen van jouw inkomsten. Vergroot je kennis op dit dossier, zodat jij aan jouw klanten uit kunt leggen hoe jij naar de arbeidsrelatie kijkt.