Welke verzekeringen moet je hebben als zzp’er in de zorg?

23 februari 2024

Als eenmanszaak kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade. Je kan persoonlijke aansprakelijkheid voorkomen door jezelf goed te verzekeren. In dit artikel vertellen we je welke wij aanbevelen voor een zzp’er in de zorg.

Soms kan een verzekering vanuit een opdrachtgever contractueel verplicht zijn. Vaak zijn een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering een vereiste wanneer je aan de slag wil via een bemiddelingsbureau of bij een gemeente.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan eigendommen van derden en letselschade. Waarschijnlijk heb je privé een aansprakelijkheidsverzekering. Maar die verzekering keert alleen uit bij schade die privé is veroorzaakt; niet bij schade die ontstaat tijdens je werk als zzp’er in de zorg. Je hebt hiervoor dus een aparte, zakelijke verzekering nodig; de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Medische beroepen vereisen vaak een volledige beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) om het risico van medische aansprakelijkheid af te dichten. Het gaat hier om de financiële gevolgen van het stellen van een diagnose, schade door het onjuist uitvoeren van een behandeling ofwel het geven van onjuist advies.

Een vereiste bij Zeno is om een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben wanneer je aan de slag gaat via Zeno. De volgende zaken voor een bedrag van minimaal 2,5 miljoen euro moeten hierin gedekt zijn:

 1. Schade aan zaken van een ander. Een ander is iedereen behalve de aansprakelijke verzekerde. De verzekerde is aansprakelijk voor de schade;
  • Schade aan losse spullen
  • Schade aan onroerend goed
  • Schade aan dieren
  • Het verlies van spullen
 2. Schade aan een ander waarvoor een verzekerde aansprakelijk is. Voor schade aan een ander geldt geen eigen risico;
  • Lichamelijke of geestelijke verwonding
  • Lichamelijke of geestelijke ziekte
  • Overlijden

Zakelijke rechtsbijstand

Wanneer je door omstandigheden juridische bijstand nodig hebt, kunnen de kosten van juristen en advocaten flink oplopen. Daarom adviseren we om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Let op wanneer je al een privé rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, want deze dekt geen zakelijke schade.

Handig om te weten: bij veel zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen kun je voor een lager bedrag ook jouw privé rechtsbijstand meeverzekeren. Dit kan je veel geld besparen.

Bij sommige verzekeraars ben je direct verzekerd tegen wanbetalers wanneer je een rechtsbijstandsverzekering afsluit. Is dit niet het geval bij jouw verzekeraar? Dan is het handig om een verzekering af te sluiten tegen wanbetalers.

Dit zijn verschillende aanbieders om een zakelijke rechtsbijstand af te sluiten:

 • DAS
 • ARAG
 • Rabobank
 • Knab
 • Centraal Beheer

Daarnaast zijn er ook nog andere aanbieders waar je als zzp’er een zakelijke rechtsbijstand kan afsluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je als zzp’er ziek bent, krijg je geen loon doorbetaald. Dit risico kan je verminderen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Er zijn ook andere manieren om het risico van arbeidsongeschiktheid op te vangen, bijvoorbeeld via een Broodfonds.  Voor een kortdurende arbeidsongeschiktheid tot 6 maanden kan je eventueel ook sparen.

Aangezien een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoge kosten heeft, kan je een afweging te maken om bijvoorbeeld een Broodfonds te combineren met een basis-arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een Broodfonds kun je tot 24 maanden arbeidsongeschiktheid zelf opvangen.

Er zijn verschillende aanbieders om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een paar voorbeelden zijn Allianz, Rabobank of Centraal Beheer. Daarnaast zijn er ook nog andere verzekeringen waar je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan afsluiten.

Bronnen

Welke verzekeringen moet je afsluiten als zzp’er in de zorg? – ZZP Nederland

SoloPartners – Welke verzekeringen heb ik nodig als zorgprofessional?