Blijf bevoegd en bekwaam door investeren in opleidingen

21 februari 2024

Als zzp’er in de zorg wil je de best mogelijke zorg bieden aan je cliënten. Daarom is het belangrijk om je als zorgaanbieder te blijven ontwikkelen door middel van scholing. Daarnaast is het belastingtechnisch belangrijk om als zorgondernemer te investeren in jouw onderneming. In dit artikel geven we je handvaten om jouw opleidingsplan goed in te richten.

Bevoegd en bekwaam werken

Wanneer je bevoegd ben, beschik je over de juiste papieren om een bepaalde handeling uit te voeren. Dat je bevoegd bent, betekent niet direct dat je bekwaam bent. Wanneer je bekwaam bent, heb je de juiste manier van handelen, technieken en anatomie. Maar buiten dat, heeft een bekwame zorgprofessional het besef dat het uitvoeren van een handeling risico’s met zich mee kan brengen. Een bekwame zorgprofessional weet welke eventuele complicaties kunnen optreden en wat goede voor- en nazorg is.

Voordat je een opdracht aanneemt als zorgondernemer, is het van belang om te checken of de bijbehorende werkzaamheden aansluiten bij jouw bevoegdheid. Verleen uitsluitend zorg waar je formeel bevoegd en bekwaam voor bent.

Als zorgondernemer is het handig om vooraf, op bijvoorbeeld je CV of website, te beschrijven welke type zorg je mag verlenen en welke niet. Zorg er ook voor dat je je (juiste) diploma kan laten checken vanuit DUO. Bij Zeno wordt er altijd een check gedaan op echtheid van een diploma.

Investeren als zorgondernemer

Wanneer je investeert in een opleiding, training of cursus, doe je dit als (zorg)ondernemer. Dit betekent dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Door bedrijfskosten te maken, verminder je ook het belastbaar inkomen. Tegelijkertijd onderscheid je jezelf van andere zorgprofessionals en creëer je waarde voor jouw onderneming, de opdrachtgever én de cliënt.

Een belangrijk administratief aandachtspunt: bewaar je diploma’s, trainingen en certificaten op een overzichtelijke plek. Zorg ervoor dat je deze makkelijk kan aantonen, wanneer deze opgevraagd worden. Sla het bijvoorbeeld op in een cloud zoals OneDrive.

Hoe maak je een opleidingsplan?

Een goed opleidingsplan is essentieel om je ambities te definiëren en een duidelijke route naar groei als zorgondernemer uit te stippelen. Door een opleidingsplan te maken, maak je inzichtelijk welke stappen je moet zetten om jouw ondernemingsdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd zorgt een opleidingsplan ervoor dat je kunt aantonen dat je bezig bent met bevoegd en bekwaam blijven als zorgaanbieder.

Zeno biedt een handig template aan van een opleidingsplan, waarin je vaststelt welke aanvullende trainingen, cursussen of ervaringen je nodig hebt om je te blijven ontwikkelen. Dit plan is niet alleen een papieren document; het is een dynamisch instrument om meetbaar en aantoonbaar je scholing te plannen, waardoor je bevoegd en bekwaam blijft in je vakgebied.