Eerder was het Fiscaal Kader al meerdere malen uitgesteld, maar nu blijkt het einde van het Fiscaal Kader. Deze week heeft de Belastingdienst laten weten dat het Fiscaal Kader volgens hen onuitvoerbaar is. Wat betekent dit voor de toekomst van de zzp’ers in de zorg? En hoe nu verder?
Bericht van de Belastingdienst
De Belastingdienst heeft via een memo aan het ministerie van Financiën laten weten dat het Fiscaal Kader onuitvoerbaar is. Het Fiscaal kader zou niet binnen de huidige wet- en regelgeving passen. Het Fiscaal Kader als richtlijn zou uitgevoerd kunnen worden, maar er is onduidelijkheid over of dit ook gaat gebeuren. Er is in ieder geval geen nieuwe datum voor de invoering.
Over het Fiscaal Kader
Op 6 juli 2023 hadden drie ministeries, de Belastingdienst en 6 brancheorganisaties een samenwerkingsverklaring getekend om schijnzelfstandigheid in de zorg een halt toe te roepen. Een onderdeel hiervan was het uitwerken van het Fiscaal Kader ZZP Zorg. Het fiscaal kader ZZP Zorg zou duidelijkheid gaan bieden over de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers.
De wet VBAR
Nu het Fiscaal Kader niet doorgaat, betekent het dat zzp’ers te maken zullen krijgen met de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Deze week werd bekend gemaakt dat de invoering van de wet VBAR pas van kracht wordt op 1 januari 2026. De wet VBAR is bedoeld om schijnzelfstandigheid van zzp’ers te voorkomen.
Hoe nu verder?
Momenteel is er geen duidelijkheid voor zowel zzp’ers in de zorg als voor de Belastingdienst over wet- en regelgeving betreft het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Tot er meer bekend is, kan je als zzp’er in de zorg wel proactief aan de slag met het zorgondernemerschap. Door onder andere te voldoen aan huidige wet- en regelgeving, jouw kwaliteitssysteem in te vullen en up-to-date te blijven van ontwikkelingen ben jij al op de goede weg als zorgondernemer. Op zinomtezorgen.nl vind je 5 e-learnings die jou hierin ondersteunen.