Het voorkomen van schijnzelfstandigheid komt steeds vaker ter sprake. Misschien heb je zelfs al een waarschuwing gekregen van de Belastingdienst. Een modelovereenkomst draagt bij aan het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Maar wat is een modelovereenkomst nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel zetten we alles op een rijtje.
Wat is een modelovereenkomst?
De modelovereenkomst is een door de Belastingdienst goedgekeurde opdrachtovereenkomst. Het bevat informatie over de relatie die jij als zelfstandige hebt met een opdrachtgever. Het is een overeenkomst voor zzp’ers, waarmee je laat zien dat je zelfstandig bent. Dit betekent vervolgens ook dat een opdrachtgever geen loonheffing hoeft in te houden, omdat je zelf de verplichte belastingen zal afdragen.
Je kunt bovendien gebruik maken van een overeenkomst die zowel het werkgeversgezag uitsluit als geen verplichting kent tot persoonlijke arbeid. Dat betekent dat je vrij bent om een vervanger aan te stellen, als jij niet in staat bent om het werk uit te voeren. Ook dat draagt bij aan het zelfstandige karakter dat je hebt, waarin je zelf beslist hoe je de werkzaamheden inricht om het gewenste resultaat voor de opdrachtgever te bereiken.
Voordelen van een modelovereenkomst
Een modelovereenkomst waarin alle afspraken goed zijn vastgelegd biedt meer duidelijkheid en een beter overzicht van de afspraken tussen een zzp’er en een opdrachtgever. Hierdoor worden juridische conflicten sneller voorkomen aangezien elke partij op de hoogte is van alle vastgestelde voorwaarden.
Een ander voordeel voor zorgprofessionals van Zeno: Zeno heeft een modelovereenkomst, goedgekeurd door de Belastingdienst, gefaciliteerd en aangeboden aan het netwerk van de zorgprofessionals. Deze modelovereenkomst kan eenvoudig online getekend worden.
Is een modelovereenkomst altijd noodzakelijk?
Een modelovereenkomst is niet altijd noodzakelijk, maar het is sterk aan te raden. Het biedt een zzp’er namelijk zekerheid.
Een zzp’er die geen modelovereenkomst gebruikt, heeft slechts beperkte zekerheid over de arbeidsverhouding. Dit houdt in dat het voor de Belastingdienst niet duidelijk is in hoeverre er sprake is van loondienst. Een modelovereenkomst is verstandig voor het beperken van dit risico.
Heb je al een waarschuwing van de Belastingdienst gekregen? Dan is het sowieso aan te raden om een modelovereenkomst op te stellen of te tekenen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op via info@zenozorg.nl of 0184-184 63 67 12.