Om kinderopvangtoeslag te ontvangen, hoef je niet per se een vaste baan te hebben. Het is wel van belang om geld te verdienen met werk en hierover belasting te betalen. Dit betekent dat zzp’ers (in de zorg) ook aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag.
Wat is kinderopvangtoeslag?
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren waaronder je inkomen, of je een toeslagpartner hebt en het aantal uren dat je kinderen naar de opvang gaan.
Om de hoogte van de toeslag te berekenen, wordt er gekeken naar het toetsingsinkomen. Het toetsingsinkomen is een verzamelinkomen voor belasting. In het kort is dat jouw brutowinst, min de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-vrijstelling. Heb je een toeslagpartner? Dan telt het gezamenlijke verzamelinkomen van jou en jouw partner.
In sommige gevallen is het lastig om een inkomen in te schatten. Om te voorkomen dat je te veel toeslag krijgt en dit later moet terugbetalen, is het belangrijk om een ruime inschatting te maken. Lees hier meer informatie vanuit de Belastingdienst.
Door deze inschatting is het van belang om regelmatig te checken of je inkomen nog klopt. Het kan namelijk zo zijn dat er iets in je persoonlijke situatie verandert. Wanneer dit zo is, is het van belang om de Belastingdienst hierover in te lichten.
Het aanvragen van kinderopvangtoeslag
Eerder was de kinderopvangtoeslag afhankelijk van jouw werkuren. Vanaf 2023 is dit afgeschaft: je kan tot maximaal 230 uur opvanguren per maand per kind vergoed krijgen. Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kan via deze link.
Als zzp’er in de zorg is het goed om te weten dat kinderopvangtoeslag ook voor jou beschikbaar is. Door zorgvuldig je inkomen in te schatten en wijzigingen in je persoonlijke situatie tijdig door te geven, kun je optimaal gebruikmaken van deze tegemoetkoming en de balans vinden tussen werk en gezin.