Ondernemerschap in de zorg

08 maart 2023

De eerste maanden van het nieuwe jaar zijn vaak een moment om stil te staan bij het jaar dat is geweest en vooruit te blikken naar het jaar dat komt. Wellicht heb je voor jezelf goede voornemens gemaakt. Meer bewegen, gezonder eten, het zijn vaak de eerste dingen waar men aan denkt, maar heb je ook nagedacht over de voornemens voor je onderneming in 2023? Daar is namelijk alle aanleiding voor.

De afgelopen maanden kunnen we spreken van diverse ontwikkelingen rondom het zzp-schap en de plannen die het kabinet hiermee heeft. Daarvan is veel nog onduidelijk maar dat er het een en ander gaat veranderen, staat vast. Mocht je nog nadenken over passende goede voornemens voor je eigen onderneming, dan hebben wij twee suggesties voor je.

1. Zorg dat je zelf beschikt over je eigen kwaliteitssysteem

De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Je valt onder de Wkkgz op het moment dat je met jouw handelen een cliënt lichamelijke of geestelijke schade kunt aandoen. Op dat moment loopt de cliënt in jouw bijzijn een ‘risico’ en ben je plichtig voor de Wkkgz.

Als je onder de Wkkgz (Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg) valt, ben je verplicht om aan deze wet te voldoen. Je bent dus als zorgaanbieder verplicht om een klachten- en geschillenregeling te hebben.

Zorg dat je beschikt over je eigen kwaliteitssysteem op grond van de Wkkgz en zorg dat je bekend bent met de werking van de verschillende onderdelen daarvan.

Hier kun je een checklist vinden waarin je kan zien wat van belang is.

2. Maak werk van je zelfstandig ondernemerschap

En zorg dat je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. De verwachting is niet dat de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd ertoe zullen leiden dat werken als zzp’er in de zorg onmogelijk wordt. Wel verwachten wij dat de voorwaarden waaraan je als zzp’er moet voldoen om ook daadwerkelijk als zzp’er in de zorg aan het werk te blijven, zullen worden aangescherpt.

De lat wordt hoger gelegd.

Dat is niets om je zorgen over te maken of boos over te worden. In feite moet je nu ook al aan die voorwaarden voldoen. De controle daarop door de Belastingdienst, bemiddelaars en opdrachtgevers zal strenger worden, zodat het binnen 1 à 2 jaar vrijwel onmogelijk wordt om als zzp’er in de zorg te werken, als je niet voldoet aan de eisen.

OndernemersCheck

De knelpunten in de ondernemerscheck die je bijvoorbeeld op de site van de Belastingdienst kan doen zit hem voornamelijk in de volgende punten:

  1. Vrije vervanging;
  2. Meerdere opdrachtgevers;
  3. Financieel risico dragen als onderneming;
  4. Investeringen als onderneming.

  1. Vrije vervanging is een voorwaarden die in de zorg niet direct positief ontvangen wordt. En terecht. Wanneer jij je verplichting van een opdracht niet kan nakomen moet je volgens de spelregels van de Belastingdienst zelf een vervanger voor de opdracht kunnen aandragen. Wanneer we dit zouden omarmen zou dit kunnen betekenen dat er zzp’ers bij organisaties, op locaties oftewel in woon- en slaapkamers van cliënten komen die daar niet bekend zijn. Als het om kwaliteit van zorg gaat kunnen we wel vaststellen dat dit niet wenselijk is, in de omgang met mensen met een verstandelijk of psychische beperking.
  2. Zorg dat je als ondernemer minimaal drie verschillende opdrachtgevers hebt op jaarbasis. Het is natuurlijk een uitstekend plan om, omwille van de kwaliteit en de continuïteit van de zorg, een langdurige periodeopdracht aan te nemen. Daarnaast raden wij dus wel aan om daarnaast opdrachten aan te nemen bij andere opdrachtgevers. Dit kunnen uiteraard korte periodeopdrachten zijn of ad hoc bij diverse organisaties. Zeno kan samen met jouw onderneming kijken naar de invulling hiervan en meedenken over spreiding van je opdrachten.
  3. Zeno stuurt middels namens jouw onderneming de factuur naar jouw opdrachtgevers. Wanneer een opdrachtgever de betalingstermijn overschrijdt kan je spreken van een financieel risico. Mocht dit een keer voorkomen, zorg dat je dit voor jezelf documenteert. Hiermee kan je dus aantonen dat je financieel risico kan lopen met je onderneming.
  4. Investeer. Zorg dat je zichtbaar maakt dat je in jouw onderneming investeert. Schrijf je in voor een training of cursus ter behoeven van certificering van bepaalde vaardigheden of kennisvergroting aanvullend of je expertise als zorgprofessional. Via Zeno worden op korte termijn trainingen aangeboden zoals BHV en Diabetes. Graag horen we vanuit ons netwerk waar nog meer de interesse naar uitgaat. Zeno kan naar behoeften trainingen verzorgen.  Denk aan Autisme, Hechtingsproblematiek, NAH, omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag, gesprekstechnieken etc. Denk daarnaast aan eenvoudige investeringen als je eigen visitekaartje of website. Minimale kosten en aantoonbare investeringen in je eigen onderneming.

Verder adviseert Zeno het lidmaatschap bij SoloPartners.

SoloPartners ondersteunt.

Met het kwaliteitslidmaatschap van Solopartners beschik je over de basis van een eigen kwaliteitssysteem. Raak vertrouwd met de verschillende onderdelen en gebruik het om de kwaliteit van je zorg op peil te brengen en te houden. Zo heb je binnen no time het eerste goede voornemen gerealiseerd.

Maak gebruik van alle informatie die SoloPartners aanbied met betrekking tot het zelfstandig ondernemerschap om je verder te ontwikkelen als zorgondernemer. Zo heb je ook het tweede voornemen binnen handbereik. Wacht niet, maar maak er direct werk van. De hoeveelheid tijd en werk die het kost, valt reuze mee.

SoloPartners biedt twee pakketten aan. Het basispakket van 75,- per jaar en het kwaliteitspakket van 160,- per jaar. Met het kwaliteitspakket beschik je direct over een erkende klachtenregeling en kan je jaarlijks gratis je VOG aanvragen. Deze kan je dan direct aan Zeno voorleggen aangezien wij jaarlijks vanuit onze kwaliteitseisen een nieuwe VOG verwachten.

Een investering d.m.v. lidmaatschap en daarmee een ondernemers kwaliteitspakket, je hebt zojuist je ondernemerschap kracht bij gezet.