Waarom een kwaliteitssysteem belangrijk is voor een zzp’er in de zorg

14 februari 2024

Ben je zzp’er in de zorg en heb je nog geen kwaliteitssysteem? In dit artikel leggen we je uit waarom dit onmisbaar is. We geven je tips om een kwaliteitssysteem op te zetten en welke partijen jou hierin kunnen ondersteunen.

Wat is kwaliteit?

Je levert kwaliteit wanneer je voldoet aan de verwachtingen van de klant, of deze zelfs overtreft. De wensen en behoeften van de klant staan hierbij centraal. Wanneer jij als zorgaanbieder zorg verleent, wordt er ook van jou verwacht dat je kwaliteit levert. Het gaat dan om de kwaliteit zoals jouw cliënt de zorgverlening ervaart. Belangrijk hierbij is dat je ook bezig blijft met het verbeteren van kwaliteit.

Waarom is een kwaliteitssysteem onmisbaar?

Volgens de kwaliteitswet Wkkgz moet je als zorgaanbieder aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Een van deze eisen is dat een zorgaanbieder beschikt over een kwaliteitssysteem. Het is belangrijk dat je als zorgaanbieder niet alleen voldoet aan de Wkkgz, maar dat je dit ook kan aantonen. Zorg er daarom voor dat jouw kwaliteitssysteem goed georganiseerd is, zodat je bij een eventuele controle kunt laten zien dat je ook daadwerkelijk bezig bent met kwaliteit.

Waar moet een kwaliteitssysteem aan voldoen?

  • Zoals we eerder hebben benoemd, is het van belang dat de klant centraal staat in het kwaliteitssysteem;
  • Als zorgaanbieder wil je aansluiten bij de wensen en behoeften van de klant;
  • Met behulp van intervisies en evaluaties hou je bij hoe jouw dienstverlening wordt ervaren;
  • Gebaseerd op feedback blijf je leren en verbeteren zodat je de kwaliteit kan blijven verbeteren.

Welke partijen kunnen je ondersteunen?

Er zijn meerdere aanbieders die jou kunnen ondersteunen bij het opzetten van een kwaliteitssysteem. Bij Zeno adviseren we een van de volgende aanbieders: