Wettelijke eisen voor zpp’ers in de zorg

22 december 2023

Ben je een zzp’er in de zorg of denk je erover om als zzp’er aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke eisen die bij dit ondernemerschap komen kijken. Ze zijn er niet om je dwars te zitten, maar juist om ervoor te zorgen dat je op een professionele en verantwoorde manier je werk kunt doen. In dit artikel zullen we de belangrijkste wettelijke eisen voor zzp’ers in de zorg bespreken.

1. Registratie bij KvK

Als je als zzp’er in de zorg aan de slag wilt, moet je jezelf allereerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat levert je een KvK-nummer op dat je op al je zakelijke communicatie en facturen moet vermelden.

2. BIG-registratie

Als je als zzp’er in de zorg directe zorg verleent, zoals verpleegkundige handelingen of medische behandelingen, moet je in het bezit zijn van een BIG-registratie. Het BIG-register is een wettelijk register voor zorgprofessionals en zorgt ervoor dat alleen bevoegde en bekwaamde personen zorg mogen verlenen.

3. Voldoen aan kwaliteitsnormen  

Om te voldoen aan de kwaliteitsnormen, moet je als zzp’er voldoen aan de Wkkgz. Deze wet is van toepassing op alle zorgverleners, inclusief zzp’ers. Het regelt onder andere dat je als zzp’er in de zorg een klachtenregeling moet hebben en aangesloten moet zijn bij een erkende geschilleninstantie. Lees hier alles over de Wkkgz en download de checklist. Ook ben je verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Klik hier om de kwaliteitscheck van de overheid te doen.

4. Vergunningen en certificeringen

Vergunningen en certificeringen spelen een cruciale rol voor zzp’ers in de zorg. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen en het vertrouwen van cliënten en opdrachtgevers te winnen. Door te voldoen aan de vereiste vergunningen en certificeringen laat je zien dat je bekwaam en gekwalificeerd bent om bepaalde zorgtaken uit te voeren. Het versterkt je geloofwaardigheid en kan bijdragen aan het verkrijgen van nieuwe opdrachten en het opbouwen van een goede reputatie in de branche.

5. Belastingverplichtingen

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor het afdragen van inkomstenbelasting en eventuele andere belastingen, zoals de omzetbelasting (btw). Het is essentieel om een goede administratie bij te houden en je belastingverplichtingen op tijd en correct na te komen. Door hieraan te voldoen, vermijd je mogelijke boetes en problemen met de Belastingdienst.