Er bestaat veel onduidelijkheid over zuivere bemiddeling en onzuivere bemiddeling – ook wel bemiddeling met tussenkomst genoemd. In dit artikel geven wij meer uitleg over beide mogelijkheden en wat dat betekent voor jou als zzp’er óf als zorgorganisatie.
Zuivere bemiddeling
Binnen Zeno komt deze vorm van zorg verreweg het meeste voor. Zeno Flex B.V. treedt op als bemiddelaar bij de totstandkoming van de opdracht tussen zzp’er en zorgorganisatie. De afspraken over de werkzaamheden worden tussen zzp’er en zorgorganisatie afgestemd, waarin Zeno Flex B.V. geen partij is. De werkzaamheden zijn – in de meeste gevallen én afhankelijk van de functie en daadwerkelijke werkzaamheden – vrijgesteld van BTW.
Zeno Flex B.V. heeft met alle aangesloten zzp’ers een afzonderlijke overeenkomst afgesloten. Hierin is onder anderen overeengekomen dat Zeno Flex B.V. de facturatie verzorgt namens de zzp’er richting de zorgorganisatie. Dit gebeurt op basis van een door alle partijen goedgekeurde urenregistratie, waardoor de factuur altijd klopt. De zorgorganisatie betaalt direct aan de zzp’er. Op deze wijze is de zorgorganisatie een afzonderlijke opdrachtgever voor de zzp’er.
Zeno Flex B.V. is aangesloten bij de NBBU en beschikt over het certifictaat Keurmerk ZZP-Bemiddeling. Bekijk hier de factsheet van de NBBU over zuivere bemiddeling.
Bemiddeling met tussenkomst
Bij ‘onzuivere bemiddeling’ of bemiddeling met tussenkomst sluit de zzp’er een overeenkomst met Zeno Zorg B.V. Binnen Zeno komt deze constructie minder voor maar er kan een gegronde reden zijn voor een zorgorganisatie om voor deze werkwijze te kiezen.
In dit geval treedt Zeno Zorg B.V. op als opdrachtgever en maakt hiermee onderdeel uit van de keten van aansprakelijkheid. Zeno Zorg B.V. sluit een overeenkomst met de zorgorganisatie inzake de opdracht. De zzp’er factureert aan Zeno Zorg B.V. en Zeno Zorg B.V. factureert aan de zorgorganisatie.
Omdat in deze constructie feitelijk gezien wordt gesproken over het ‘beschikbaar stellen van arbeid’ zal altijd BTW berekend moeten worden over het uurtarief en gaat de BTW-vrijstelling niet op. Voor de zzp’er betekent dit dat de BTW afgedragen moet worden aan de Belastingdienst en er dus ieder kwartaal BTW aangifte gedaan moet worden.