Tevredenheidsonderzoek voor jouw opdrachtgever als zzp’er in de zorg (+template)

09 februari 2024

Als zzp’er in de zorg ben je altijd aan het werk voor verschillende opdrachtgevers. Om jouw dienstverlening te verbeteren, is het van belang om continu feedback te verzamelen. Dit kan met je (zzp-)collega’s door middel van intervisie*. Maar hoe pak je dit aan bij opdrachtgevers? Hierbij spelen tevredenheidsonderzoeken een cruciale rol.

Het begrijpen van behoeften en verwachtingen

Voor je aan de slag gaat bij een opdrachtgever, weet je wat er van je verwacht wordt. Maar wanneer je eenmaal aan het werk bent, kunnen deze behoeften en verwachtingen nog wel eens bijgesteld worden. Een tevredenheidsonderzoek biedt inzicht in de behoeften en verwachtingen van de opdrachtgever. Door feedback te verzamelen hierover kan je beter begrijpen wat er voor nodig is om aan te sluiten op de behoeften van de zorgorganisatie.

Continue kwaliteitsverbetering

Een van de eisen van de Wkkgz is zorg voor een houding en gedrag dat hoort bij een ‘lerende zorgprofessional’. Verzamelde feedback uit tevredenheidsonderzoeken kan je gebruiken om je zorg- en dienstverlening steeds verder te verbeteren.
Door consequent te streven naar verbetering op basis van feedback onderscheid je jezelf van andere zzp’ers in de zorg. Een positieve reputatie op het gebied van klanttevredenheid kan een concurrentievoordeel opleveren en nieuwe kansen bieden.

Het opbouwen van een relatie

Vertrouwen en loyaliteit spelen een belangrijke rol tijdens je werk als zzp’er in de zorg. Door actief te luisteren en verbeteracties vast te stellen, kan je een duurzame professionele relatie opbouwen met jouw opdrachtgever. Door verbeteringen door te voeren, laat je zien dat je hun mening waardeert en serieus neemt, wat kan leiden tot langdurige samenwerkingsverbanden en positieve aanbevelingen aan anderen.

Risicobeheersing

Door proactief de tevredenheid van je opdrachtgevers te meten, kun je problemen identificeren voordat ze escaleren. Het stelt je in staat om snel in te grijpen en oplossingen te vinden, waardoor mogelijke conflicten worden voorkomen.

Door een gestructureerd tevredenheidsonderzoek op te zetten en actie te ondernemen op basis van de resultaten, toon je niet alleen betrokkenheid bij de tevredenheid van je opdrachtgevers, maar investeer je ook in je eigen groei en verbetering als zzp’er in de zorg.

Aan de slag?

Klaar om een tevredenheidsonderzoek bij jouw opdrachtgevers af te nemen? Zeno biedt een template aan die je kan invullen met de gegevens van jouw onderneming. Download hier het template.

* Zeno organiseert in 2024 ieder kwartaal een intervisie waarvoor zorgprofessionals zich gratis voor kunnen aanmelden. Bij deze intervisies faciliteert Zeno een bevoegd intervisieleider. Deze intervisieleider zal de zorgprofessionals na afloop van de intervisie helpen om een eventueel verbeterplan op te stellen. Dit kan vervolgens opgenomen worden in het eigen kwaliteitssysteem. Meer weten? Neem contact op.