Het fiscaal kader ZZP Zorg

15 september 2023

Update: de ingang van het fiscaal kader ZZP Zorg is uitgesteld tot 1 juli 2024.

Oorspronkelijk zou het fiscaal kader van start gaan op 1 januari 2024. Op 8 november heeft Zorgvisie een artikel gepubliceerd waarin voorzitter van het directeurenoverleg van Brancheorganisaties Zorg (BoZ) Theo van Uum laat weten dat de onderhandelingen al enkele weken vrijwel stil liggen. De komt door een wetsvoorstel dat demissionair minister van Gennip vorige maand heeft gepresenteerd, waardoor de inzet van zzp’ers in de zorg bijna onmogelijk wordt.

Het fiscaal kader ZZP Zorg wordt daarom met een half jaar uitgesteld. BoZ heeft de afgelopen weken de gevolgen van het wetsvoorstel bestudeerd en intensief overlegd over een reactie naar Van Gennip. BoZ hoopt op een snelle duidelijkheid van de minister om het Fiscaal Kader alsnog te laten ingaan.

Meer informatie vind je hier:

Op 6 juli jl. hebben drie ministeries, de Belastingdienst en 6 brancheorganisaties een samenwerkingsverklaring getekend om schijnzelfstandigheid in de zorg een halt toe te roepen. Een onderdeel hiervan is het uitwerken van een fiscaal kader ZZP Zorg.

De samenwerking

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport), minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en 6 brancheorganisaties in de zorg (ActiZ, Zorgthuisnl, VGN, de Nederlandse GGZ, NVZ en NFU) werken samen om het beheersingsmodel Zorg samen te stellen. De samenwerking tussen de Belastingdienst en de brancheorganisaties maakt het mogelijk om geanonimiseerde praktijkervaringen met elkaar te delen. Het doel hiervan is om het beheersingsmodel Zorg, inclusief het fiscaal kader ZZP Zorg, doeltreffender te maken.

Wat houdt het fiscaal kader ZZP Zorg in?

Het fiscaal kader ZZP Zorg zal duidelijkheid gaan bieden over de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Met het fiscaal kader is het de bedoeling om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het doel van het fiscaal kader ZZP Zorg is om duidelijk onderscheid te maken tussen zorgprofessionals die als ondernemer werken en zorgprofessionals die hier niet aan voldoen. Als je in de praktijk aan het Fiscaal kader voldoet, is de kans groot dat je door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer in de zorg wordt gezien.

Met het fiscaal kader ZZP Zorg wordt er ruimte gemaakt voor zelfstandig zorgondernemerschap. Daar staat tegenover dat er een einde moet komen aan schijnzelfstandigheid in de zorg. Het kader moet op 1 januari 2024 in gaan.

Het voorkomen van schijnzelfstandigheid

Wanneer het fiscaal kader ZZP Zorg wordt toegepast, heeft dit gevolgen voor jou als zzp’er. Op voorhand is het van belang om schijnzelfstandigheid te voorkomen. In deze artikelen geven we je handvaten om schijnzelfstandigheid te voorkomen: